Zagospodarowanie wody -> Separatory tłuszczów
Separatory tłuszczów
Separatory tłuszczów są urządzeniami stosowanymi do usuwania tłuszczów oraz olejów roślinnych i zwierzęcych z wód ściekowych. Są niezbędne w obiektach, takich jak restauracje, hotele, zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie tłuszcze i oleje mogą dostać się do kanalizacji, powodując zatory, zanieczyszczenie środowiska oraz utrudnienia w procesie oczyszczania ścieków.
Obowiązujące przepisy:
- Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budowle i ich usytuowanie Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690;
- PN-EN 1825-1:2006 – Separatory tłuszczów – Część 1: Zasady dotyczące projektowania, wykonania, montażu i eksploatacji.
Elementy separatorów tłuszczów to:
- zbiornik separatora, czyli jedno- lub wielokomorowa konstrukcja wykonana z materiałów odpornych na korozję i warunki atmosferyczne, takich jak żelbet, polietylen czy polipropylen;
- system rurociągów;
- koalescencyjne wypełnienia, wkłady lub lamele wewnątrz separatora, mające na celu zwiększenie efektywności separacji tłuszczów i olejów od ścieków;
- system odprowadzania tłuszczów, ręczny lub automatyczny (pompowanie, ssanie czy zasysanie);
- studzienki rewizyjne.
Potrzebujesz pomocy lub porady?
Zadzwoń lub napisz!
Cześć, jestem Joanna
Zadaj mi pytanie